Interviuri & Redactări

Pacientul firmă

Dincolo de diferitele componente pe care le presupune o firmă, un aspect important cunoscut de toată lumea este cel psihologic. Să înțelegi iraționalul, să înțelegi conținerea sau fantasma constitutivă a unei firme, rolul jucat de alegerea unui tip de afaceri sau altul este un obiectiv îndrăzneț. Ideea că o firmă are mereu doi poli care trebuie să funcționeze împreună – cel tehnic format din obiective, scopuri, profit, organigramă, etc. și cel fantasmatic format din ceea ce este imaginat, sperat, înfricoșator de fiecare este un lucru care poate părea banal sau extrem de complicat.

The class

Va propunem vizionarea filmului The class (Entre les murs, 2008), un film care abordeaza mai multe subiecte problematice: influenta originii  si a culturii de provenienta a fiecaruia, adolescenta si grupurile de adolescenti, grupul si heterogenitatea lui, cadrul institutional, dificultati emotionale in lucrul cu grupul, transmiterea si vicisitudinile ei, suferinta emigrantilor.

Despre Dr. Lorenzo Grespi

In asteptarea intalnirii cu dr. Lorenzo Grespi va propunem o mica lectura despre un eveniment pe care l-a organizat si coordonat anul trecut in luna octombrie la Verona si la care am participat. Am luat parte recent la Conferinta Internationala de Psihoterapie Psihanalitica intitulata.The practice of psychoanalytic psychotherapy in British traditionSupervision Masterclass, organizata de Centreitalia in incinta Societatii Literare din Verona.

Intalnire cu Dr. Lorenzo Grespi

Dr Lorenzo Grespi locuieste in Londra si este psihiatru consultant si psihoterapeut psihanalitic. Este specializat in psihoterapie, psihiatrie generala si psihiatria copilului si adolescentului. Dr. Grespi lucreaza in sectorul public britanic de sanatate ca director clinic al Departamentului Psihoterapie din Kensington, Chelsea si Westminster. In sectorul privat dr. Grespi este director medical al Centre (www.centre.uk.com).

Poveste fără sfârșit

În așteptarea Mesei Rotunde în jurul cărții Poveste fără sfârsit a autorului Michael Ende, vă propunem o lectură a unui articol despre transcrierea acestei povești în interiorul unei relații analitice și în debutul unui travaliu terapeutic.
http://www.cafegradiva.ro/2012/11/totul-ii-e-indiferent.html

Ediția a IV-a

Tema celei de-a patra ediție a Zilelor Enrique Pichon Riviere este ORIGINI.
Invitatul din această vară este dr. Lorenzo Grespi, psihiatru consultant și psihoterapeut psihanalitic, director clinic al departamentului de psihoterapie din Kensington, Chelsea și Westminster, Londra și director medical al CENTRE (www.centre.uk.com). El va susține un seminar de două zile despre psihanaliza în munca de zi cu zi în instituții (în grădinițe, școli, spitale, ONG etc.), precum și supervizări.

Interviu cu Renata Tiron – Editia a III-a

Renata, ai participat anul trecut la a treia Editie a Zilelor Enrique Pichon Riviere care s-a desfasurat la Orastie cu tema Corp, gandire, simtire, vorbire. Ne poti impartasi cateva ganduri, idei, impresii cu care ai plecat de la aceasta editie?
Ceea ce am simtit am si descris la finele editiei: a fost ca si cum spatiul meu psihic ar fi o biblioteca in care a intrat o parte din mine si a trantit usa. Acest mic ”cutremur” a dezorganizat unele cunostinte, organizand si structurand o viziune asupra lucrului din cadrul organizatiei in care activez si asupra atelierelor pe care as vrea sa le desfasor in cadrul Asociatiei APLGFM.

Interviu cu Nathalie Bravard – Ediția a III-a

Nathalie, ai participat anul trecut la a treia Editie a Zilelor Enrique Pichon Riviere care s-a desfasurat la Orastie cu tema Corp, gandire, simtire, vorbire. Cum ai perceput interactiunea cu grupul, cu diferiti colegi, dar si cu o tara noua, o limba straina si o cultura necunoscuta tie?
Am perceput toate aceste interactiuni foarte mult la nivel senzorial. Am observat, am devenit foarte atenta la limbajul corpului meu, la sunetele pe care le auzeam, la gustul a ceea ce mancam, totul era o descoperire si m-am simtit curioasa si bucuroasa sa primesc aceasta noutate.

Interviu cu Ioana Cozma – Ediția a III-a

Ioana, ai participat anul trecut la a treia Editie a Zilelor Enrique Pichon Riviere care s-a desfasurat la Orastie cu tema Corp, gandire, simtire, vorbire. Ne poti impartasi cateva ganduri, idei, impresii cu care ai plecat de la aceasta editie?

Experienţa pe care am trait-o anul trecut la Orastie a fost pentru mine una transformatoare. Intalnirea cu noi modalitati de lucru in psihanaliza de grup si familie am perceput-o de data aceasta ca fiind una mai putin abstracta avand in vedere faptul ca au fost prezentate tehnici de mediere ca fotolimbajul sau dansterapia.

Interviu cu Claudiu Ganciu – Editia a III-a

Interviu cu Claudiu Ganciu, presedinte executiv al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie “Enrique Pichon Riviere”.

Interviu cu Anca Ganciu – Ediția a III-a

Interviu cu Anca Ganciu, presedinte al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie “Enrique Pichon Riviere”.

Divanul astazi: sens si functii

Divanul este asociat in mod obisnuit cu psihanaliza dar termenul de divan este mult mai vast. El, in limba romana, inseamna si adunare, o adunare ad-hoc adica o adunare ”aici si acum”. Acest concept este apropiat de sensul pe care terapia analitica de cuplu si familie o da. Pacientii nu se mai intind pe divan si sunt intr-o postura corporala fata-n fata si, cu siguranta, sunt mai multi.

Grupul de copii

Exista cateva repere si concepte teoretice care structureaza travaliul terapeutic in grupurile de copii : cadru si dispozitiv, continere si continator, simptom si act, simbolizare si transformare, joc si grupalitate, clivaj si ambivalenta, etc.

Un prim efect al grupului de copii este dificultatea de a contine excitatia, precum si dificultatea de a elabora rana narcisica produsa terapeutilor de neputinta provocata de catre copii.

Atelier de Fotolimbaj

Atunci cand primim cupluri si familii sau  lucram cu grupuri, capacitatea terapeutica de continere este pusa la grea incercare. Adesea suferinte de mai multe generatii, secrete si poveri tulbura viata de zi cu zi, munca si relatiile cu cei din jur. Stim ca elementele brute ale transgenerationalului apar aici si acum sub forma actelor si nu sub forma cuvintelor si, ca atare, incercarea de a le da un sens este adesea foarte dificila.

Interviu cu Psihoterapeut Cristiana Levitchi

Cristiana, povesteste-ne te rog despre intalnirea ta cu psihoterapia si cu drumul pe care l-ai ales in acest domeniu? Cum se imbina in munca ta terapeutica modalitatile de lucru variate pe care le utilizezi?

M-am orientat spre psihoterapie pentru ca mi se pare cea mai profunda latura a psihologiei cu legaturi in filosofie si arta (decit celelalte laturi ale psiholgiei), pentru ca am convingerea ca omul e mult mai mult decit re-iese intr-un test si mai ales pentru ca am simtit nevoia sa lucrez cu mine.

Interviu cu Alina Iliescu, psihoterapeut, founder ARI Love

Alina, poveste-ne despre intalnirea ta cu psihanaliza si in special cu psihanaliza legaturilor?

Pasiunea si interesul pentru psihicul uman plus nevoia de a ajuta oamenii mi-au calauzit pasii spre psihanaliza si meseria de psihoterapeut. In psihanaliza am facut 5 specializari care formeaza o specializare globala complexa asupra psihicului uman.

Psychoanalytic couple and family psychotherapy

The process of family therapy imposed itself starting from experience in clinical practices, particularly about psychosis, addictive behaviour and in trauma clinics. The specificity of psychoanalytical orientation was progressively built, in opposition, even in dialogue with other approaches in family therapy.

Emil Cioran, eternul student : Viata nevazuta a filosofului roman

Povestea celui mai cunoscut „pesimist radical“, cum adesea a fost numit Emil Mihai Cioran, incepe intr-un peisaj idilic. „La Rasinari, Emil Cioran si fratele lui, Aurel, aveau voie sa zburde. Protopopul (n.r. – tatal celor doi baieti) ii lasa sa se joace cu toti copiii taranilor. Se mai ruga sa-i ia cate unul cu caruta.

Constantin Noica : Fenomenul Paltiniș și filozofia la mare înălțime

Constantin Noica era o persoană riguroasa. Pentru a putea lucra, citi si discuta alaturi de el era nevoie de niste conditii obligatorii. Franceza si engleza erau pornirea, insa fara de germana nu se putea. In plus, nici un doritor de a patrunde in tainele filozofiei nu se putea aventura in esenta fara greaca veche si latina.

Filmul Cutia Pandorei

Doua surori si un frate locuiesc in centrul Istanbulului. Fac parte din clasa mijlocie, au intre 30 si 40 de ani si duc vieti diferite. Intr-o zi, un apel telefonic ii aduce din nou impreuna, intr-o calatorie prin suburbiile si satele Turciei, catre un mic orasel la Marea Neagra, locul nasterii. Mama lor, foarte in varsta, a disparut. Treptat, tensiunile dintre ei ies la iveala, ca dintr-o cutie a Pandorei si vechi rani sunt redeschise. Cand in cele din urma o gasesc pe mama lor, si afla ca sufera de boala Alzheimer, realizează si cat de sarace sunt vietile lor.

Filmul Pacientul englez

Un film. O carte. O poveste de dragoste. De mare dragoste. „Pacientul englez” este una dintre cele mai frumoase istorii literare si cinematografice ale lumii. Ai citit cartea lui Michael Ondaatje? Ai vazut filmul lui Anthony Minghella?

Asemanatoare desertului, povestea pacientului englez se ascunde, se napusteste, se acopera, se descopera. Se reaseaza in ritmurile explorarilor, dragostelor, bombelor, cartilor si instrăinarilor.

Aliantele inconștiente – Rene Kaes

Cartea care a aparut anul in 2009 este in intregime centrata pe fondarea legaturii intersubiective si a legaturilor colective intr-un anumit numar de aliante. Scopul autorului este de a demonstra ca pentru a trai cu ceilalti, trebuie sa innodam si sa cimentam aliante a caror functie principala este de a mentine si de a contracta legaturile noastre.

Portavocea, un „turnător” care „denunța” boala

Portavocea este cel care, in grup, la un moment dat, spune ceva, enunta ceva, acest „ceva” fiind semnul unui proces grupal care, pana in acel moment, ramasese latent sau implicit, disimulat in interiorul totalitatii care constituie grupul. Ca semn, ceea ce denunta portavocea trebuie sa fie decodificat, adica va trebui sa-l debarasam de aspectul sau implicit.

Transmiterea transgeneraționala a suferinței familiale din perioada comunismului

Pentru a putea aprofunda analiza suferintei familiale in perioada comunista este nevoie sa descriem cateva concepte ale psihanalizei de familie de care ne-am folosit pentru a intelege si descrie travaliul familial.

Conceptul de legatura a fost descris și definit de Enrique Pichon Riviere, plecând de la teoria relației de obiect a lui Melanie Klein pe care o estimează ca fiind instinctivă, limitată la intrapsihic și ignorând locul celuilalt în construcția psihismului.

Interviu cu Octavian Lozinschi

Sunteti presedintele Asociatiei de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie din Republica Moldova. Va rog sa ne povestiti cum a aparut aceasta asociatie si cum este privita si situata psihoterapia si psihanaliza in tara dvs. Cum ati intrat in legatura cu colegii din Romania si cu abordarea propusa de acestia, si anume psihanaliza legaturilor ?

L-am cunoscut pe Claudiu Ganciu prin intermediul unei psihanaliste din Moldova, care mi-a fost și profesoară la facultate și ne-a dat niște date cu ce trebuia să se întâmple la Sulina.

Interviu cu Cătălina Hetel

Catalina, prima ta alegere a fost actoria, iar apoi ai ales drumul psihodramei. Cum a aparut intalnirea ta cu psihanaliza si in mod particular psihanaliza legaturilor ?

Teatrul a fost alegerea mea din copilarie si adolescenta. Atunci nu ma vedeam facand altceva. Si ma bucur ca am incercat si ca nimeni nu a incercat sa ma convinga ca teatrul nu ar fi o alegere buna pentru ca a fost o alegere perfecta lainceput de drum.

Interviu cu Claudiu Ganciu

Ce isi propune editia a doua a Zilelor Enrique Pichon Riviere care se va organiza in perioada 26.07-02.08 la Rasinari cu tema Trecutul : individ, familie, societate ?

Editia a doua isi propune sa continuie ceea ce am inceput anul trecut la Sulina. Scopurile sunt multiple. In primul rand este un obiectiv de asigurare a formarii pentru profesionistii care lucreaza in domeniu terapiei de cuplu si familie.

Interviu cu Anca Ganciu

Anul trecut a avut loc prima editie a conferintei asociatiei la Sulina in Delta Dunarii, cu tema Forme ale depresiei – suicidul si dependenta ». Cum a fost experienta de lucru ? Cu ce impresii au plecat participantii?

A fost un program foarte divers, de la audierea unor lucrari ale participantilor, pana la vizionarea filmului «The Shame» si grupuri de supervizare. Am avut, de asemenea, Seminarul de Lectura Sigmund Freud, activitate care se desfasoara in cadrul asociatiei din 2011 si «Cercul clinic», activitate lunara a asociatiei.

MOTIVATION

Nailing It On The Head With
Free Internet Advertising

MOTIVATION

Believing Is The Absence Of Doubt

TRAVEL

Big Savings On Gas
While You Travel